مرکز مطالعات شیخ نبهان اول

Sheikh Nabhan Studies Center

مرکز مطالعات شیخ نبهان اول 2018 ©

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
کد خبر : 3739388
تاریخ نشر : 30 مرداد 1397
گزارش اختصاصی ایکنا از اولین مسجد اهواز


گروه فرهنگی ـ مسجد شیخ نبهان که در فهرست آثار تاریخی ایران قرار دارد با ۳۰۰ سال قدمت، در اهواز قدیم مرکزی برای عزاداری حسینی بوده است.

به گزارش ایکنا از خوزستان، مسجد شیخ نبهان اولین مسجد بدون مناره است که در منطقه عامری اهواز قرار دارد. سابقه مسجد شیخ نبهان که در ۱۷ بهمن ۸۹ به شماره ۳۰۲۶۸ در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسید، از سوی کارشناسان اداره‌کل میراث فرهنگی بیش از ۳۰۰ سال تخمین زده شده است.

مسجدی با 300 سال قدمت/ مرکزی برای عزاداری در ماه محرم

عبدالرضا نبهان، نماینده حقوقی هیئت امنا مسجد شیخ نبهان اول در اهواز در گفت‌وگو با ایکنا از خوزستان درباره پیشینه مسجد گفت: مسجد شیخ نبهان در ساحل شرقی رودخانه کارون واقع بر بلندترین نقطه شهر اهواز قدیم بر روی تپه‌های عامری قرار دارد.

مسجدی بدون مناره در اهواز
وی ادامه داد: یکی از جاذبه‌های جالب مسجد شیخ نبهان اول، بدون مناره بودن آن است. مسجد در زمینی به مساحت ۳۰۹/۳۷ متر مربع، طول ۲۱/۱ متر، عرض ۵/۳۲ متر ارتفاع ۶/۱۵ متر ساخته شده و ۱۶ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در بنای آن از گل رس و آهک استفاده شده است.

نبهان درباره پیشینه مسجد و آنچه که از آن در روایت‌های آمده است، عنوان کرد: شیخ نبهان اول پس از ورود به شهر اهواز یک قلعه، کاروانسرا و یک عمارت مجلل بنا و بعدها در اواخر عمر خود بخشی از مضیف عمارت خود را به مسجد تبدیل می‌کند. قدمت این مسجد طبق گمانه زنی‌های علمی پس از ترمیم پی و ستون‌های مسجد توسط کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری بیش از ۳۰۰ سال تخمین زده شده و در گذر زمان نوادگان ایشان در چندین مرحله اقدام به مرمت این اثر ارزشمند دینی کرده‌اند.

مسجدی با 300 سال قدمت/ مرکزی برای عزاداری در ماه محرم

نماینده حقوقی هیئت امنا مسجد شیخ نبهان اول در اهواز افزود: آخرین بار پس از شیخ نبهان دوم الحسون که در اواخر عمر خود مسجد را ترمیم کرد، نوه ایشان حاج احمد عامری در سال ۱۳۳۰ اقدام به مرمت مسجد کرد چراکه ضلع غربی این مسجد که مشرف به رودخانه است کمی دچار نشست و تخریب شده بود و پس از آن در کنار مسجد شیخ نبهان اول و در مجاورت آن حسینه‌ای با نام خود بنا کرد.

وی ادامه داد: مجددا ایشان پس از سیل سال ۱۳۴۷ برای آخرین بار مسجد شیخ نبهان اول را ترمیم کرده و تا آخر حیات متولی مسجد و حسینه ماند. خانواده شیخ نبهان اول و نوادگان وی از محبان اهل‌بیت(ع) بودند؛ به طوری که می‌بینیم حسون المسلط (پدر شیخ نبهان دوم ) نام سه فرزند خود را پس از نبهان دوم که هم نام شیخ نبهان اول است، «علی» می‌گذارد؛، علی بیگ، علی باشا، حی علی و علوان. آنان هم نام فرزندان خود را به دلیل محبت فراوان نسبت به اهل‌بیت پیامبر(ص)؛ (ملا) عباس، (ملا) عبدالرضا، علی (خان) و صفر و .. نام گذاری کردند. علم، زهد، پاکدامنی و دین داری این خانواده در این خطه آشکار شده بود.

مراسم محرم در اهواز قدیم با مرکزیت مسجد شیخ نبهان اول برپا می‌شد
نبهان با اشاره به برگزاری مراسم عزاداری محرم در این مسجد، تصریح کرد: در زمان شیخ نبهان دوم، مراسم محرم در شهر اهواز قدیم با مرکزیت مسجد شیخ نبهان اول برپا می‌شد. بعدها پس از سقوط حکومت شیخ خزعل، رضاخان با منع برگزاری مراسم محرم سبب شد خاندان آل نبهان مراسم خود را از اهواز قدیم به روستای زاویه منتقل کنند و پس از سقوط رضاخان مجددا این مراسم به مسجد شیخ نبهان اول باز می‌گردد.

مسجدی با 300 سال قدمت/ مرکزی برای عزاداری در ماه محرم

مسجد شیخ نبهان از آنجا که در فهرست آثار تاریخی قرار گرفته از سوی میراث فرهنگی در حال ترمیم است که البته در جاهایی به بافت قدیمی و تاریخی آن آسیب زده. هنوز بخشی از معماری قدیم مسجد شامل بخش‌های آجرکاری، جای قرآن و مهر و محل جسد و... قابل مشاهده است.

همچنان فعالیت‌های این مسجد در جریان است به طور مثال در ایام عزاداری امام حسین(ع) به صورت کاملا سنتی غذای نذری پخت و بین مردم توزیع می‌شود.

به دلیل آنکه مسجد از قدمت بالایی برخوردار است و در فهرست آثار تاریخی ملی قرار گرفته می‌طلبد بیش از پیش به نگهداری بافت سنتی و تاریخی آن توجه شود.



لینک خبر :

http://iqna.ir/fa/news/3739388/مسجد-شیخ-نبهان-پرچم‌دار-عزای-حسینی-با-قدمت-۳۰۰-سال-در-اهواز



موافقین ۰ مخالفین ۰ 18/08/22

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی